Culturele Business Dag #3

Toezicht houden in roerige tijden.

Organisaties hebben te dealen met een veelheid aan veranderingen op financieel, maatschappelijk en sociaal vlak in extreem korte tijd. De vraag die daarom centraal staat tijdens deze livestream: Hoe houd je toezicht wanneer verandering een constante factor is?

Tijdens de derde Culturele Business Dag spreken we wederom met diverse gasten uit de culturele sector, creatieve industrie en het bedrijfsleven. Organisaties hebben te dealen met een veelheid aan veranderingen op financieel, maatschappelijk en sociaal vlak in extreem korte tijd. Denk bijvoorbeeld aan de corona-crisis, wegvallende inkomstenstromen, de Me Too-beweging en Black Lives Matter. Veel organisaties hebben radicale koerswijzigingen moeten doorvoeren of speelden in op snel veranderende omstandigheden. De vraag die daarom centraal staat tijdens deze editie: Hoe houd je toezicht wanneer verandering een constante factor is? 

We onderzoeken wat de rol is van de Raad van Toezicht en Bestuur in tijden van crisis en hoe je als directeur-bestuurder een goede risicoanalyse kan maken op het moment dat er grote veranderingen plaatsvinden. Hoe ziet een optimale Raad van Toezicht eruit wanneer de wereld op z’n kop staat? En wat betekent dit voor de verhoudingen tussen directeur-bestuurder en de raad? 

Tijdens dit dynamische, online programma spreken onze gasten over hun kennis en ervaringen. Wat ging er goed? Wat ging er fout? Wat hebben ze geleerd? Wat kunnen de culturele sector en creatieve industrie leren van het bedrijfsleven, en andersom? Kortom: welke tools hebben we nodig om in deze periode een veerkrachtige organisatie te leiden?

Nieuwsgierig geworden? Ga naar de website van Felix Merits en klik op ‘KOOP TICKETS’ en krijg de link voor de livestream in je mail.

Programma

We trappen af met een keynote van Carolien Gehrels, de kersverse voorzitter van de Raad van Toezicht van het Holland Festival, European Cities Director bij Arcadis en oud-wethouder Kunst en Cultuur bij de Gemeente Amsterdam. Zij reflecteert op de dynamiek tussen Raad van Toezicht en directeur-bestuurder in tijden van crisis.

Verder duiken we in de casus van het Rembrandthuis samen met directeur-bestuurder Lidewij de Koekkoek en voorzitter Raad van Toezicht Maarten Feilzer. Zij vertellen over hoe zij hebben gehandeld in crisistijd wanneer bezoekersaantallen drastisch kelderden. Wat is de toegevoegde waarde geweest van een Raad van Toezicht en wanneer schuurde het?

De tweede casus van het programma is van BredaPhoto waar directeur Fleur van Muiswinkel en bestuursvoorzitter Bart Straatman terugblikken op september 2020 toen, door commotie, het werk ‘Destroy my face’ van Erik Kessels weggehaald werd. We horen hoe zij opereerden in deze crisissituatie. 

Ilona Roolvink (manager Art & Heritage bij ABN AMRO) vertelt over het kunstwerk wat haar het meest inspireerde om een bepaalde managementbeslissing te maken in haar werk. Abdelkader Benali (schrijver en theatermaker) sluit het programma af met een reflectie op wat de revue is gepasseerd

Sprekers en gasten

Carolien Gehrels

Carolien Gehrels is European Cities Director bij Arcadis, waar zij onder andere Chief Executive is voor Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast bekleedt zij diverse bestuursfuncties, waaronder die van lid van de raad van toezicht van de TU Delft, het Forum voor Stedelijke Vernieuwing,  Wereldwaternet, en het Ontwerp- en Bouwplatform van De Bouwagenda. Van 2006 tot 2014 was zij wethouder van de gemeente Amsterdam (en vanaf 2012 locoburgemeester), waar zij onder andere verantwoordelijk was voor kunst en cultuur, economische zaken, bedrijven, deelnemingen, water, monumenten en lokale media. Zij stond aan de basis van de “I Amsterdam” campagne.

Lidewij de Koekkoek

Lidewij de Koekkoek (Amsterdam, 1963) is sinds najaar 2016 directeur van Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Ze is tevens voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK). Lidewij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Ze was voorheen o.m. directeur van Stedelijk Museum Alkmaar, Hoofd Monumenten en Archeologie in Dordrecht en hoofd externe zaken bij het Nederlands Architectuurinstituut.

Maarten Feilzer

Maarten Feilzer is voorzitter van de RvT van het Rembrandthuis. In het dagelijks leven is hij directeur van het Amsterdamse Vastgoedbedrijf Zadelhoff, waar hij o.a. betrokken is geweest bij de restauratie van het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck, de transformatie van Volkskrantkantoor tot Volkshotel en de oprichting van Capital C. Voor Zadelhoff heeft Maarten gewerkt als bankier bij Kempen & Co en consultant bij McKinsey & Company. Maarten is 53 jaar, geboren in Amsterdam, opgegroeid in Den Helder en heeft scheikunde gestudeerd in Amsterdam, waar hij sindsdien is gebleven en woont met zijn vrouw en 3 dochters.

Ilona Roolvink

Ilona Roolvink werkt al bijna 27 jaar bij ABN AMRO en haar rechtsvoorgangers. In de eerste 15 jaren in de verschillende commerciële functies en vanaf eind 2010 tot 1 september 2020 is zij als sr. sponsormanager verantwoordelijk geweest voor de portefeuille Kunst & Cultuur en Design. Hierbij zocht zij niet alleen binnen haar eigen portefeuille de verbindingen met de culturele instellingen, maar ook met de andere door ABN AMRO gesponsorde partijen uit het sponsorpallet.  Sinds 1 september stuurt zij de afdeling Art & Heritage aan. Kunst draagt bij aan het creëren van verbinding met de samenleving en ABN AMRO is van oudsher zeer betrokken bij kunst. De ABN AMRO-kunstcollectie vormt al decennialang een bron van inspiratie voor klanten, bezoekers en medewerkers. Met de purpose van de collectie ” Inspire & Connect” maken wij de collectie kunst & historisch bezit van de bank meer openbaar en zichtbaar.

Clayde Menso

Het webinar wordt gemodereerd door Clayde Menso.
Clayde Menso is algemeen directeur van Amerpodia B.V. en toezichthouder bij o.a. Nationaal Theater en Amsterdamse Hogeschool voor de Kunst. Voorheen was hij directeur-bestuurder van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en programmamanager Cultuur bij Stichting DOEN.

Abdelkader Benali


Het programma wordt afgesloten met de reflectie van Abdelkader Benali. Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. Voor zijn verdiensten voor het enthousiasmeren van jonge mensen voor de literatuur werd hij onderscheiden met de Gouden Ganzenveer 2020.

Bart Straatman

Bart Straatman (1956) is econoom en in zijn werkzame leven altijd actief geweest op het snijvlak van publiek en privaat. Van 2010-2018 was hij als lid van het college van bestuur van de Erasmus Universiteit verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de universiteit. Ook adviseerde hij van 1990 – 2005 als partner van Bakkenist en later Deloitte Consulting tal van organisaties op het gebied van strategie en organisatie. Hij heeft ruime ervaring als toezichthouder en was in zijn vrije tijd bestuurlijk betrokken bij diverse organisaties waaronder voorzitter van BredaPhoto (2013-2020). Bart woont tegenwoordig in Zeeland en geniet van de schone lucht.

Fleur van Muiswinkel

Fleur van Muiswinkel (1981) is vanaf 1 april 2020 directeur van BredaPhoto. Opgeleid als kunsthistoricus en curator behaalde zij haar masters aan de Goldsmith University in Londen en de Vrije Universiteit te Amsterdam. Sinds 2004 is zij werkzaam in de culturele sector. Zij was onder andere werkzaam als artistiek coördinator voor de Contour Biënnale in Mechelen (BE), mede-directeur en oprichtster van A Tale of A Tub in Rotterdam, curator performance en projectleider hedendaagse kunst Oude Kerk in Amsterdam, cureerde meerdere internationale tentoonstellingen en werkte tussen 2006-2009 voor Office for Contemporary Art in Oslo (NO). Sinds 2018 is ze bestuurslid bij het dansplatform WhyNot en beoordelaar Kunstendecreet voor de Vlaamse Overheid. Foto: Tim Stet.